EN BG

Новини

Развитие и "Остров Крах" откриха литературната Аполония 2017

Развитие и "Остров Крах" откриха литературната Аполония 2017

29.08.2017

Конкурс „Развитие“ за непубликуван български роман и Ина Вълчанова имаха честта да открият литературната програма на Аполония 2017. Поканата за това дойде лично от директора на фондация „Аполония“ Маргарита Димитрова, която въпреки изключително натоварената си програма бе на представянето на „Остров Крах“.

Именно романът, спечелил 9-тото издание на конкурс „Развитие“, а след това и Европейската награда за литература 2017, бе повод за събитието в Художествената галерия в Созопол и акцент на разговорите.

Маргарита Димитрова поздрави основателя на конкурса Александър Александров, подчертавайки колко е важно българските книги и автори да получават подкрепа и да им се помага да стигат до читателя.

Пред препълнената зала в галерията Александров сподели, че е имал някои съмнения за бъдещето на конкурса, който подкрепя и провежда вече 21 години, но след успеха на Ина Вълчанова и „Остров Крах“ е решил той да продължи.

В последвалия разговор между Митко Новков, Светлозар Желев и Ина Вълчанова бяха споменати имената на големи наши автори, утвърдени именно в конкурс „Развитие“ – Георги Господинов, Теодора Димова, Христо Карастоянов, Владимир Зарев.

Специално бе подчертано значението на Европейската литературна награда, спечелена от „Остров Крах“, за развитието на литературата ни и нейното популяризиране в чужбина. До момента издателства от 9 европейски държави започват работа по превода и издаването на „Остров Крах“. Най-вероятно броят им ще нарастне, тъй като запитванията са много, учочни Светльо Желев.

„Развитие“ продуцира и кратък документален филм за конкурса, Ина Вълчанова, романите й, като за снимките бе използвано гостуването в програмата на „Аполония“. Още повече, че Созопол и морето са най-естествената среда, отъждествяваща Ина и нейното творчество.

» Всички новини