EN BG

Новини

Волейболните скаути на висота и в благородната кауза в помощ на Стилиян

Волейболните скаути на висота и в благородната кауза в помощ на Стилиян

15.10.2017

В съботния ден столичната зала “Универсиада” се превърна в специално място.

Благодарение на волейболните скаути от отборите на школата на Владо Николов, Сливен и Софийския университет, техните треньори и родители. Благодарение на големия сливенски педагог и треньор Живко Желязков. Благодарение на главния мениджър на „Развитие”, Александър Александров, който този път в лично качество се съгласи да бъде патрон на благотворителния турнир в подкрепа на 12-годишната баскетболна звезда от Сливен Стилиян, диагностициран това лято с рядко, но особено агресивно онкологично заболяване.

Стилиян вече започна лечение в истанбулска клиника, чиито специалисти дават огромни шансове за излекуване. Предстоят обаче много процедури всяка, от които струва по 7 хиляди долара.

Сливенската общественост реагира незабавно, започвайки кампания за набиране на средства, а Живко Желязков решава да организира благотворителен волейболен турнир. Уви, заради плачевното състояние на залата в Сливен, градът не може да го домакинства, затова решението е той да се проведе в София, особено, след като Владо Николов се ангажира с осигуряване на зала, а Александър Александров веднага приема поканата да бъде патрон на турнира. Към каузата се присъединява и Тити Папазов, който, помолен от Александров, отваря безвъзмездно вратите на зала „Универсиада”. Освен това Тити започва опити чрез свои контакти в Турция да намали цената за лечението на Стилиян.

Истинските герои обаче са децата. Младите волейболисти от отборите на Школата на Владо Николов, Сливен и Софийския университет получиха своя първи урок по благородство, а може би учителите бяха те... Особено, след като в „Универсиада” пристигна целият отбор на миналогодишните шампиони в Скаут лигата ЦСКА. Макар да не участваха в турнира заради планирана контрола с друг столичен отбор, момчетата се наредиха пред специалната кутия и дариха своите левчета за оздравяването на Стилиян. Възпитаниците на Владо Николов пък бяха приготвили огромна картичка със своите подписи – за кураж и в знак на съпричастие със своя връстник.

До тях се наредиха волейболистите на Живко Желязков, пропътували километрите от Сливен, за да засвидетелстват своята морална и приятелска подкрепа към борещия за живота си свой съгражданин.

Всичко това накара патронът на турнира Александров да се обърне към момчетата от четирите отбора – „вие сте истинските герои, вашата игра е тази, която допринася и прави възможна помощта”. Много трудно той бе убеден да обяви размера на своето лично дарение – 5 хиляди лева за бъдещето на Стилиян, както и огромната надежда.

12-годишното момче заминава за Истанбул за втората процедура от програмата за лечение. Финалът не е близо, но 40 негови връстници дадоха всичко от себе се, за да му вдъхнат кураж. И за да покажат, че спортът и благородството са неделими.

» Всички новини