EN BG

Новини

За първи път се анализира групата на демотивираните българи

За първи път се анализира групата на демотивираните българи

03.11.2017

„Преброяване“ на демотивираните българи. Тази цел си поставят Институтът за икономика и международни отношения (ИИМО) и Фондация „Фридрих Еберт“.

По тяхна поръчка изледователски център „Тренд“ е извършил проучване за профила на групата на демотивираните български граждани да участват на пазара на труда. Резултатите са изненадващи и тревожни. Сред основните въпроси е и – знае ли държавата реалния брой на българските граждани, които са в трудоспособна възраст, но не работят и не желаят активно да си търсят работа.

Резултатите от проучването, които ще бъдат представени в понеделник, 6 ноември, в пресклуба на БТА от 10:30 часа провокират необходимостта от задълбочено обсъждане по няколко теми. Сред тях е как да се въздейства на маргинализираните групи неработещи българи с цел евентуалното намаляване на техния брой. Тук се отбелязва и фактът, че в същото време бизнесът настоява за либерализация на режима за допускане на чужди работници на трудовия ни пазар.

Основен докладчик е бившият вицепремиер и социален министър Ивайло Калфин, а резултатите от проучването и техен анализ ще направи социологът от „Тренд“ Евелина Славкова.

Това събитие ще бъде последвано от конференция, организирана също от ИИМО и „Фридрих Еберт“ в началото на декември, на която ще бъдат поканени представители на правителството, депутати, научни работници, работодатели.

Форумът ще търси набелязването на конкретни политики, чрез които може да се въздейства на откритите и формулирани от проучването проблеми.

» Всички новини