EN BG

Новини

45 ръкописа в спор за големите награди на конкурс „Развитие“

45 ръкописа в спор за големите награди на конкурс „Развитие“

09.01.2018

Приключи първият етап от 10-тия юбилеен литературен конкурс „Развитие“ за непубликуван български роман.

До 31 декември 2017 година, когато беше крайният срок, се получиха 45 ръкописа. Те ще спорят за голямата награда на конкурса, както и за учредената по повод юбилейното му издание – специална награда.

Припомняме, в края на декември основателят на конкурс „Развитие“, Александър Александров, драстично увеличи размера на наградите. Голямата от 7 хиляди лева стана 12 хиляди лева, а специалната от предварително обявените 3 хиляди лева бе повишена на 7 хиляди лв. Освен това организаторите поемат ангажимента да издадат 10 от получените ръкописа, а не както досега – победителят и някои от номинираните.

Поводите за това решение са два юбилея – на конкурса и на корпорация „Развитие“, която отбелязва през 2018-та 25 години от своето създаване. Отвъд това обаче стои основният стремеж на конкурса – да подпомага и мотивира българските автори и книги, да открива нови имена и да дава шанс на дебютанти в романния жанр.

Предстои вторият етап, в който 45-те ръкописа се поемат от тричленното жури – проф. Ивайло Знеполски, доц. Бойко Пенчев и Георги Господинов. Те имат ангажимента на 25 април да обявят петте номинирани текста, а в първите дни на месец май, на официална церемония в София и носителите на Голямата и на специалната награди.

По препоръка на журито ще бъдат определени и кои други осем ръкописа ще бъдат издадени от организаторите на конкурс „Развитие“.

Благодарим на всички, които изпратиха своите текстове и искрено вярваме, че сред тях конкурсът ще открие своя пореден голям автор.

Успех!

» Всички новини