EN BG

Новини

Изкуството да застраховаш “Fine Arts”

Изкуството да застраховаш “Fine Arts”

12.01.2018

Новите идеи движат развитието на обществата. Азбучна истина. Но има и още – смелостта, амбицията и уменията да осъществиш и приложиш идеите си. Тук на помощ идват понятия от рода на иновация и креативност.

Наглед при застрахователната дейност всичко е ясно, утъпкано и установено. От столетия. Океан от възможности, разработени отдавна и прецизно управлявани.

Не така обаче мисли екипът на Застрахователния брокер „Вариант“ от групата на „Развитие“, член на Българската асоциация на застрахователните брокери. Ключът към това „обаче“ се нарича “Fine Arts”, иначе казано – застраховка на произведения на изкуството и ценности. Деликатна материя, дейност уникална за България, свързана с много професионализъм, фина работа, фантазия, визионерство и... изкуство.

Внушителен е списъкът с предмети, които могат да бъдат застраховани като “Fine Arts” – от изобразително изкуство и фотография, статуи и скулптури, през антични мебели, оръжия и доспехи, монети, банкноти и жетони, до дамски бижута, бутилирани вина, исторически артефакти, килими, текстил, дантели и бродерии. И винаги изброяването завършва с „и други...“.

Естествено, проблемите пред този вид застраховка са сериозни и подчертано специфични. Но решения за това са открити отдавна и ежедневно прилагани по света. Където „Вариант“ намира един от партньорите си в лицето на лойдовия брокер MNK Re Limited, базиран в Лондон. Наскоро в София бе изпълнителният директор на компанията Манош Кумар (вторият от ляво на снимката), който на среща с екипа на българския брокер и колекционери презентира дейността в направлението “Fine Arts”.

MNK Re Limited дават решение и поемат работата за преодоляване на основните подводни камъни – оценяване стойността на предметите и рисковете и покриването на евентуалните щети. Макар „Вариант“ да разполага с елитен лицензиран оценител, лойдовият брокер – на базата на детайлно описание на колекцията, нейната история и начин на съхранение, прави своята оценка с безупречната експертиза на Лойдс.

На базата на сътрудничеството с утвърдени застахователни и презастрахователни компании, с традиции в застраховането в тази област, сред които брокерът „Мусала“, „Вариант“ е в състояние да организира и предложи отделни условия за всеки клиент, които да обхващат най-подходящата защита за колекцията му.

А от такава се нуждае всеки, притежаващ ценни предмети, които, ако бъдат увредени, трудно биха били поправени или заменени, комплекти от мебели, сервизи или керамика, чиято стойност ще се понижи съществено, ако една част бъде повредена или унищожена, колекционери, които често купуват нови произведения на изкуството, а също така и продават някои от тях, съхраняват ценни предмети у дома си или на друго място, често отварят жилището си за гости и специални събития и не на последно място - не познават най-добрите реставратори и майстори, които ще поправят ценните предмети при нужда.

Екипът на „Вариант“ Стефан Арсов, Александър Илиев, Георги Саулов и Николай Жерев приема това предизвикателство, наред разбира се, с бързооборотните и стандартни застраховки - в общото застраховане, животозастраховането и доброволното здравно осигуряване.

Освен с дейността по застраховане на музейни експозиции и колекции, което в пълна степен е вид просветителство и защита на национални богатства, те са готови да работят с частни колекционери, предлагайки им пълната гаранция за конфиденционалност, ограничаваща кръга застрахован – посредник - застраховател.

В основата на всичко е доверието, убедени са във „Вариант“, готови да го заслужат.

****
Текстът е от новия брой на списание "Икономист"

» Всички новини