EN BG

Новини

Левтеров ще плува със световния елит в Люксембург

Левтеров ще плува със световния елит в Люксембург

24.01.2018

Обещаващият талант Калоян Левтеров ще плува с големите звезди на световното плуване на най-силния зимен турнир на голям басейн, който е се състои в Люксембург от петък до неделя (26-28 януари). В състезанието са заявени 819 плувци от 126 отбора (основно клубни, но и национални) от 26 държави.

В юбилейното 20-о издание на надпреварата Еuro Meet 2018 ще има цели представителни национални отбори, като изпъкват имената на асове и олимпийски шампиони и медалисти като Адам Пийти (Великобритания), Сара Сьострьом (Швеция) Бруно Фратус (Бразилия), а преди дни участие отказа Катинка Хошу (Унгария).

Състезанието е за три възрастови групи: мъже и жени, юноши и девойки (родени 2000-2001) и юноши и девойки (родени 2002-2003).

14-годишният Левтеров ще плува 50, 100 и 200 м гръб, чийто национални рекорди в младшата възраст държи. Възпитаникът на Жорж Станкович и състезател на Славия ще участва в Люксембург благодарение на спонсора си - застрахователния брокер „Вариант“, част от групата на корпорация „Развитие“.

По силата на едногодишния договор Левтеров получава цялата необходима спортна екипировка, средства за възстановяване и рехабилитация, както и участия в други престижни международни турнири в Европа.

На турнира в Люксембург ще плуват и две от съотборничките на Левтеров. Каролина Динева (родена 2004 г.) има същата програма – в трите дисциплини на гърба.

С година по-голямата Ивона Христова ще скочи на 100 м св. стил, но няма да може да участва на 200 и 400 м св. стил, тъй като поради големия интерес организаторите са лимитирали бройката до 200 плувци на тези дисциплини.

„Целта ми е да си подобря времената, а на 100 м гръб да сляза под минута. Много се радвам, че ще се доближа и ще имам възможност да видя световния елит на една ръка разстояние. Благодаря на спонсора и лично на г-н Александър Александров, че ми предоставиха тази възможност“, заяви Левтеров за BGswim.com.

Младият шампион си е приготвил и фланелка за автографи на Адам Пийти и Сара Сьострьом.

„Целта за годината ми е да взема медал от силния турнир „Мултинейшънъл“, както и да повторя времената си от малкия на голям басейн“, допълни Левтеров.

Неговият наставник Станкович също коментира предстоящото участие.

„Знаех, че турнирът ще е силен, но не чак толкова. Достатъчно е да видим списъка със заявките. Калоян, Каролина и Ивона ще получат възможност да се докоснат до големите, за да се вдъхновят допълнително за голямото плуване“, коментира наставникът, сред чийто възпитаници е и Екатерина Аврамова.

„В Люксембург е първото голямо изпитание за Калоян през сезона. Предстоят му участия с националния отбор в изключително силните турнири „Мултинейшън и „Комън Къп“, които са като минисветовни първенства във възрастта. „Иначе голямата ни цел е участие на олимпийските игри през 2024 година в Париж“, допълни Станкович.

Наградният фонд на турнира в Люксембург е внушителен. Победителят в дисциплините при мъжете и жените прибира 300 евро, вторият 200, третият 100. Предвидени са и премии за отборно класиране – 800 евро, 400, 200.

Наградата за световен рекорд е 3000 евро, за европейски 2000, за турнирен 300.

» Всички новини