EN BG

Новини

"Развитие" споделя специалната си година с жителите на Цариброд

"Развитие" споделя специалната си година с жителите на Цариброд

25.01.2018

Събитията, с които корпорация „Развитие“ ще отбележи своята 25 годишнина (пълната програма ще излезе скоро) набъбнаха сериозно – и количествено, и качествено. Това стана след посещението на главния мениджър на „Развитие“ Александър Александров в Димитровград (може би Цариброд звучи по-автентично, но ще спазим протокола).

Осъществена с любезното съдействие на кмета на Сливница Васко Стоилков, визитата бе изпълнена от редица срещи, след които останаха страхотни впечатления и много запознанства, надяваме се - трайни.

Една от целите на пътуването бе разбира се дарителска – десетки книги на български автори за Културния дом и основното училище „Христо Ботев“. Сред тях два издателски униката – книгите „Приказка за България“ и „България в блясък – владетели, дворци и дейци на Третото българско царство“.

В началото обаче – преди „дневната програма“, хората от „Развитие“ се качиха до църковния комплекс Парасина, „кацнал“ на хълма над града. Трите църквици – „Св. Мина“, „Св. Троица“ и „Св. Параскева“ и техният стопанин Борис Димитров, който след пенсионирането е посветил живота си на комплекса напомниха за нещо, което мнозина знаят, дори се приема за банално, но е силно и въздействащо, когато се види и усети – вярата и високият дух не зависят в никакъв случай от богатството и блясъка.

На изпроводяк Александров обеща на дядо Борис да преведе и издаде на български малката книжка, посветена на комплекса.

Срещата с ръководството на Културния дом роди много идеи за бъдещо сътрудничество в зависимост от нуждите и интересите на културната общественост в Димитровград. Конкретиката – „Развитие“ ще подпомогне три театрални събития. Гостуване на постановка от България, български режисьор, който да реализира театрален проект в Димитровград със състава на Културния дом и гостуване на спектакъл в София. В областта на литературата предстоят посещения на български поети и писатели за разговори и литературни четения в Димитровград.

Емоционална бе и срещата с директора на Основно училище „Христо Ботев“ Катарина Симеонов. Александър Александров дари книги на училищната библиотека и пое ангажимент да осигури произведения на български автори, от които училището има нужда и поръча. Стана ясно обаче нещо много хубаво и важно - на 2 юни „Развитие“ отново ще гостува на училището в святия за всички ни ден, който е патронен празник на учебното заведение. Тогава ще бъде направена и една специална снимка – на гостите с всички ученици, които вече ще бъдат с нови униформи, финансирани от „Развитие“.

Следващите срещи смениха тематиката - от култура и образование към спорт. Като един от големите дарители в България за детско-юношески спорт, Александров се заинтересува от спортния комплекс в града. Изненадата беше колкото голяма, толкова и приятна. Впечатляващ комплекс с великолепна зала, на каквато биха завидели повечето големи градове у нас. И един смущаващ за нас факт – бюджетът, отделян от общината за спортните съоръжения е 600 хиляди евро годишно (една от причините сърбите да ни превъзхождат на всички спортове с топка, като се започне от цар футбол, през баскетбол и волейбол и се стигне до водна топка и хандбал).

Уговорката - идните месеци в Димитровград ще гостуват наши баскетболни детски отбори, както и сборен отбор по футзал, който ще участва в традиционния много силен турнир в града.

Срещата с кмета Владица Димитров се забави заради тежка сесия на Общинския съвет, но пък започна емоционално с подарената му книга „Приказка за България“, издание, което не се описва лесно, човек трябва да го вземе в ръце и да го разлисти.

Градоначалникът изрази голямото си задоволство, научавайки за бъдещата културно-спортна програма, която „Развитие“ планира да осъществи в Димитровград. Гостите пък се впечатлиха от един от бъдещите проекти, замислени от общинското ръководство. Изграждане на лифт до паметника-констница, обезсмъртяващ събитията от сливнишката епопея по време на Сръбско-българската война през 1885 година. Нешков връх е място без много аналози в света, приютило навеки в обща могила костите и на българи, и на сърби. Труднодостъпно – на хълма високо над града, то може да стане особено притегателно за туристи след изграждането на лифт.

Така хиляди посетители ще имат възможност да усетят символиката и посланията на предците ни, а и някои подценявани уроци на историята – противопоставянето носи разруха и страдания. Истината и бъдещето са в единението. „Развитие“ направи своята малка крачка към това.

» Всички новини