EN BG

Новини

2018 – годината на „Развитие“

2018 – годината на „Развитие“

12.02.2018

За „Развитие“ КДА 2018-та ще мине под знака на 25-годишния юбилей на корпорацията. Подготвяните десетки събития, които ще се случват през цялата година символизират в пълна степен досегашната дейност на „Развитие“ – икономическа, културна, научна, дарителска, с много високи прояви на меценатство и филантропия.

Дори реално погледнато – с няколко малки изключения, юбилейната програма на корпорацията няма да се различава много от предходните години, в които „Развитие“ активно работеше по всички горепосочени свои приоритети. Сега просто те ще бъдат продължени и надградени.

През 2018 година в програмата на корпорацията има много спорт, много култура, научни симпозиуми, дарителски акции, благотворителни светски събития.

25-годишнината съвпада с 10-тото юбилейно издание на конкурса за непубликуван български роман „Развитие“. Единственият подобен конкурс у нас отбеляза един от върховните си успехи, когато победителят в 9-тото издание – Ина Вълчанова с романа си „Остров Крах“, спечели и Европейската награда за литература 2017. С Ина е свързано и едно от културните събития на корпорацията – съвместно с Еврокомисията в София ще бъде представен романът „Остров Крах“.

Тази година основателят на конкурса и главен мениджър на „Развитие“, Александър Александров, обяви нов награден фонд по случай юбилея. Победителят, който ще стане известен в началото на месец май, ще получи 12 хиляди лева, допълнително е учредена специална награда от 7 хиляди лева, освен това организаторите обявиха, че ще издадат 10 от романите по препоръка на журито.

На фондация „Институт за икономически и международни отношения“ (ИИМО) „Развитие“ повери организирането на два научни симпозиума, първият от които ще засегне все по-актуалната и важна за страната ни тема – присъединяване към Еврозоната. Под работното за момента заглавие „Пътят на България към Еврозоната“, форумът ще събере водещи наши икономисти, финансисти, научни работници, представители на институциите, гости от Европейската комисия и Европарламента.

Вторият симпозиум е планиран за края на 2018 година, като ще коментира някои важни международни теми, които имат своето влияние върху развитието на страната ни.

Традиционно много силна и активна в дарителството, подпомагащо детския спорт, корпорация „Развитие“ планира редица мащабни спортни прояви. Подготвя се второто издание на международния волейболен турнир „Скаут лига“, който ще се проведе отново в Бургас с участието на най-добрите наши детски волейболни отбори и гости от чужбина.

С волейбола е свързан и един от акцентите в празничната година – „Развитие“ продуцира документален филм, реализиран от режисьора Антон Радославов, който проследява безпрецедентния за Европа турнир „Национална волейболна скаут лига 2016/2017“. Лентата отива отвъд чисто спортното състезание, изваждайки на преден план социалния аспект и влиянието на спорта върху развитието, възпитанието и социализирането на децата. „Островите на нормалността“ показват възможните решения за много от проблемите, но поставят и редица въпроси, на които обществото ни трябва да се помъчи да открие отговор.

В процес на подготовка е и фотоалбум с най-емоционалните и запомнящи се моменти от скаут лигата.

В спортната програма на „Развитие“ има и много хандбал (опит за възраждане на този великолепен, но в моментна криза у нас спорт) с голям детски турнир в Габрово, организиран съвместно с Българска федерация хандбал.

Цар футбол също няма да бъде забравен. Вече започна възродената Национална лига по футзал „Развитие“ КДА, която корпорацията спонсорира. Предвижда се и турнир за купата на „България“ по футзал, финансиран от застрахователния брокер „Вариант“. Отделно в Трявна, корпорацията ще организира и подпомогне футболен турнир за деца от клубове в региона.

В търсене на нови предизвикателства и с убеждението, че в бизнеса най-важно е креативното мислене и генерирането на идеи, „Развитие“ чрез своя застрахователен брокер – „Вариант“ и заедно със свои партньори се впуска в територии и дейности, уникални за страната – застраховането на културни ценности и произведения на изкуството.

Независимо от досегашната мащабност, корпорацията потърси и разширяване за своите благотворителни и дарителски акции. Няколко срещи в Димитровград (Цариброд, Сърбия) очертаха едно активно взаимодействие с културните, спортни и образователни институции там. През 2018 година „Развитие“ ще организира литературни четения, театрални спектакли, баскетболни и футболни турнири, дарения на книги и униформи за основно училище „Христо Ботев“ в Димитровград.

Една 25-годишна бизнесструктура има своята тежест и история, които неминуемо респектират. И известна доза консерватизъм – разбира се в най-позитивния и прогресивен аспект на понятието.

Две събития в пълнота ще символизират този образ на „Развитие“. В процес на планиране е взаимодействие със Софийска опера, като се уточняват формата и мащабът. Идеята е корпорацията на подари на своите приятели и партньори, на млади музиканти и студенти едно незабравимо преживяване в света на оперната музика.

Блясъкът на юбилейната година обаче ще се концентрира на 7 юни. Тогава „Развитие“ организира своя коктейл в балната зала на Царския дворец (Националната художествена галерия). Но луксът и позлатата няма да са самоцелни, като и това събитие ще е под знака на благотворителността. Мениджърският екип на корпорацията ще помоли гостите си вместо подаръци да правят своите дарения, които ще бъдат използвани за основните благотворителни каузи на „Развитие“ – фондацията за подпомагане на детския спорт „Играй с Развитие“ и движението „Деца учат други деца да вършат добри дела“. Каузи, чрез които и през 2018 година „Развитие“ КДА ще продължи да изпълнява своя дълг към обществото, заредена с оптимизма, че не е сама в отстояването на тази все по-прогресивна и налагаща се в света философия.

» Всички новини