EN BG

Новини

Започнаха снимките на филма за новите статуетки на конкурс "Развитие"

Започнаха снимките на филма за новите статуетки на конкурс "Развитие"

10.03.2018

„Развитие“ започна снимките на нов документален филм. След „Острови на нормалността“ – лента за националната волейболна скаут лига и за социалната функция на спорта при децата, сега режисьорът Антон Радославов и екипът на оператора Божидар Симеонов започват разказ за създаването на две статуетки.

Те ще бъдат уникални, предназначени за носителите на голямата и на специалната награди на юбилейния 20-ти конкурс за непубликуван български роман „Развитие“. Техен автор отново ще е художникът Боряна Зафирова, която направи и 8-те стъклени пластики, връчвани на победителите в досегашните издания на конкурса.

Снимките ще проследят целия процес по създаване на статуетките – от идейния проект, нахвърлян на хартия, през изработката на калъпа и топенето на стъклото до студената обработка и „извайването“ на пластиките. Боряна ще влезе и в ролята на „гид“, който ще води екипа, ще разказва и обяснява по време на тази разходка.

Първите снимки обаче „върнаха лентата назад“, показвайки последната статуетка от осемте, изваяни от Боряна преди 14 години. Тя бе връчена през 2016 година на победителя в деветото издание на конкурс „Развитие“ Ина Вълчанова за романа й „Остров Крах“.

В дома на Ина писател и художник говориха за създаването, преплитайки писане и ваене на стъкло. Процесите колкото и различни, се оказа, че имат много общи, пресичащи се точки. Това ще бъде и една от основните сюжетни линии на филма – текстът, творческият акт по изграждане на едно литературно произведение, показан чрез светлината и формите на стъклото. Боряна търси тази символика, а филмът ще покаже откриването й.

Освен стъкленото перо на Боряна, Ина Вълчанова ни показа още една много ценна пластика – Европейската награда за литература 2017, която романът й „Остров Крах“ спечели след издаването си от конкурс „Развитие“. Коренно различни по форма, в случая те разбира се са обединени от едно – литературата.

Първите зрители на филма вероятно ще са гостите на церемонията по награждаване на победителите в 20-тия юбилеен конкурс „Развитие“, в началото на месец май. Те ще имат удоволствието да видят двете състояния на статуетките – като зародила се идея с цялата си условност, променливост и непостоянство и готовите вече пластики, очакващи да попаднат в ръцете на авторите на романите победители.

» Всички новини